Wat is de waarde van mijn woning?

3 min read

Wat is de waarde van mijn huis? Dit is waarschijnlijk de grootste vraag die je zal achtervolgen als je van plan bent jouw huis in de nabije toekomst te verkopen. Veel huizenkopers willen dit weten omdat ze huizen op de markt zien met drastisch verschillende waarden die mogelijk niet de werkelijke waarde van uw huis weerspiegelen. Bereken woningwaarde met de hulp van anderen en je eigen gezonde verstand. 

Hoe je jouw huis waardeert – hoe het echt wordt gewaardeerd

Een van de belangrijkste factoren om te weten hoe je jouw huis kunt waarderen, is weten wat jouw huis waard is. Met andere woorden, je moet weten of je een goede deal voor het huis krijgt. En hoe weet je of het huis tegen een goede prijs wordt verkocht?

De eerste stap is het verkrijgen van een woningwaardering. 

Dit is een van de belangrijkste dingen die je moet doen om de waarde van jouw huis te bepalen. Huis taxaties worden uitgevoerd door taxateurs en adviseurs die je kunnen vertellen hoeveel een bepaalde woning waard is. Als je eenmaal is verteld hoeveel jouw huis waard is, is de volgende stap het verzorgen van de taxatie. Dit wordt gedaan door ervoor te zorgen dat het huis alle items heeft die het nodig heeft. Dit omvat het hebben van apparaten die passen, ervoor zorgen dat het sanitair duidelijk is en dat er eventueel buitenwerk nodig is, zoals een dak of bestrating.

Reparaties?

Wanneer je dit doet, moet je er ook voor zorgen dat alle reparaties zijn uitgevoerd en dat de woning een werkende watermeter heeft. Wanneer je de huisinspectie doet, moet je ervoor zorgen dat de waterrekening correct is. Deze rekeningen moeten volledig in overeenstemming zijn met de juiste nutsbedrijven, zodat jouw buren zich geen zorgen zullen maken wanneer ze hun rekeningen ontvangen. 

Weten hoe je jouw huis kunt waarderen, kan vele vormen aannemen. 

Sommige mensen gebruiken liever cijfers van online rekenmachines, terwijl anderen liever hun eigen evaluaties uitvoeren. Je moet ervoor zorgen dat je op een paar verschillende websites rondkijkt om de beste oplossing voor uw situatie te vinden. Soms kan het voordelig zijn om twee verschillende schattingen van twee verschillende websites te krijgen, alleen om er zeker van te zijn dat u een eerlijke prijs krijgt. Nadat je de juiste waarde voor het onroerend goed hebt bepaald, kun je doorgaan met het instellen van een marktwaarde. Deze waarde wordt gebruikt om te bepalen wat de woning op dit moment waard is. Nogmaals, dit is een zeer belangrijke overweging, want als je probeert het huis te snel te verkopen, kan het minder waard zijn dan je denkt.

Verbeteringen aan het huis

Jouw beoordeling wordt ook beïnvloed door eventuele verbeteringen die je aan de accommodatie heeft aangebracht. Veranderingen in de staat van de woning kunnen bijvoorbeeld de waardering van de woning beïnvloeden. Als je meer kamers toevoegt of een zwembad installeert, kan dit de marktwaarde verhogen. Het eigen vermogen in het onroerend goed heeft ook invloed op de waarde van het onroerend goed. Als je jouw  huis helemaal opnieuw hebt gebouwd, zonder verbeteringen dan wil je vaak niet de hoofdprijs hebben. 

Dit heb je misschien gemist