Een was-droogcombinatie of apart wassen en drogen?

2 min read

Een wasmachine en een droger in één; een was-droogcombinatie. Het lijkt de handigste oplossing ooit. Je machinepark is aanzienlijk kleiner en je wasgoed gaat zonder tussenstop van vuil naar droog. Of kun je beter twee losse apparaten kopen?

Stroomvreters

Op een paar machines na verbruiken was-droogcombinaties aanzienlijk meer energie en water dan twee losse exemplaren De oorzaak hiervan is terug te herleiden naar het feit de meeste merken nog werken met achterhaalde, stroomvretende condensdroogtechnieken en dat het droogprogramma er ook nog eens langer over doet.

Wasmachine

Weinig was per keer

Stel je wast voor een heel ‘weeshuis’, dan ben je zomaar niet klaar. Je kunt de trommel volproppen voor een zuivere, ecologisch verantwoorde was, maar zodra je het wasgoed ook machinaal wilt drogen, loop je vast. De droogfunctie werkt immers alleen optimaal bij een halfvolle trommel. De fabrikanten zullen er in de toekomst in slagen de was- en droogfunctie qua vulcapaciteit beter op elkaar af te stemmen, maar dat is nu nog niet aan de orde.

Ongeduldige wasmand

Tijdbesparing is ook niet het sterkste punt van de combimachine, hoewel ook daar een inhaalslag gemaakt wordt. Met de meeste was-droogcombinaties die op de markt zijn groeit je vuile was harder aan dan je hem weg kunt werken. Een gemiddeld apparaat heeft er, gezien de beperkte trommelcapaciteit, bijna een dagtaak aan. Minder vol droogt hij beter, maar daar heeft de wasmand geen geduld voor.

Gehannes met bakjes

Heeft zo’n was-droogcombi ook nog voordelen?
Jazeker. De machine is helemaal onderhoudsvrij en het brandgevaar is daarmee ook minder groot. Pluisjes verzamelen zich niet in een bakje, maar verdwijnen samen met het condenswater de afvoer in. Ook handig: die onhandige slang kan bij het grofvuil. En vergeet niet dat het toch wel een makkelijk apparaat is.

Doen?

Ga je voor twee losse apparaten of een combi? Ben je gezegend met een grote bijkeuken, dan ben je vooralsnog flexibeler af met twee losse kolossen, maar woon en zit je wat krap dan zou je gebaat kunnen zijn bij een was-droogcombinatie. Deze is soms zelfs nog goedkoper dan een gewone wasmachine. Het internet kan je helpen bij het kiezen van de machine met de beste prijs/kwaliteitverhouding. De techniek gaat met sprongen vooruit en het zal niet lang duren voordat er een was-droogcombinatie op de markt zal verschijnen die vliegensvlug een grote trommel vuil textiel omtovert in een stapel droge, heerlijk geurend wasgoed.