Bereid je nabestaanden voor met een begrafenisverzekering

Je bent er waarschijnlijk nog niet mee bezig; het organiseren van jouw eigen begrafenis. Niet gek wanneer je jong bent, maar er zijn ook zat ouderen die dit onderwerp het liefst nog even uitstellen. Toch is het van belang, dat je hier niet te laat actie gaat ondernemen. Regelingen rondom jouw begrafenis, doe je namelijk niet voor jezelf, maar voor jouw nabestaanden. Door van tevoren een begrafenisverzekering af te sluiten, verlos jij namelijk de nabestaanden van hoge kosten en veel gedoe. In dit artikel leggen wij jou uit, wat een begrafenisverzekering inhoudt, welke verschillende verzekeringen er zijn en wat de gemiddelde kosten zijn van een begrafenis. 

Wat houdt een begrafenisverzekering in?

Een begrafenisverzekering is een langlopende verzekering, die je afsluit zodat de kosten van de begrafenis (merendeels) worden gedekt. Op deze manier hebben de nabestaanden minder tot geen lasten, waar ze geen rekening mee moeten houden. In Nederland, kennen wij vier verschillende soorten begrafenisverzekeringen.

Wat zijn de verschillende soorten begrafenisverzekeringen?

Er zijn een heleboel verschillende begrafenis verzekeraars, waar je je verzekering bij kunt afsluiten. Al deze verzekeraars, bieden allemaal dezelfde keuze tussen vier verschillende soorten begrafenisverzekeringen. We zetten ze voor je op een rij:

  • Naturaverzekering
  • Kapitaalverzekering
  • Combinatieverzekering
  • Koopsomverzekering

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering, krijgen de nabestaanden de begrafenisverzekering in natura uitbetaald. Dit betekent dat zij geen geldsom krijgen, maar een pakket aan producten en diensten, om de begrafenis mee te organiseren. De kosten en andere financiële zaken, worden direct geregeld tussen de begrafenisondernemer en de verzekeraar. Hierdoor zijn de nabestaanden van een zorg verlost. Een nadeel van een naturaverzekering, is dat de nabestaanden alleen gebruik kunnen maken van het pakket. Wanneer er andere wensen zijn, moet daar alsnog voor betaald worden.

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering, is een verzekering waarbij de nabestaanden juist wel een geldsom uitgekeerd krijgen. Het kan ook voorkomen dat de nabestaanden de nota’s rechtstreeks bij de verzekeraar kunnen indienen, totdat het bedrag op is. Met een kapitaalverzekering, is er dus geen sprake van een pakket met diensten en services, waardoor de nabestaanden wel alle keuzevrijheid hebben. Een nadeel van een kapitaalverzekering, is dat het uitgekeerde bedrag niet genoeg schijnt te zijn. 

Combinatieverzekering

Een combinatieverzekering, is het beste van zowel de natura- als de kapitaalverzekering. Dit betekent dat de nabestaanden een pakket aan diensten en producten krijgt en daarnaast ook een geldbedrag uitgekeerd krijgt. Door de combinatie van de twee verzekeringen, zijn de nadelen teniet gedaan.

Koopsomverzekering

Een koopsomverzekering is een verzekering, die veelal door ouderen wordt ingezet die te laat zijn met het sluiten van een begrafenisverzekering en geen kans meer maken, op een reguliere verzekering. Deze mensen kunnen de premie van de verzekering in één keer betalen, waardoor de verzekeraar geen risico loopt. Een nadeel is dat de nabestaanden alsnog verantwoordelijkheid moeten dragen voor de financiële afhandeling.

Wat kost een begrafenis?

Wat een begrafenis kost, hangt af van een aantal verschillende factoren. Dit wordt ondere andere bepaalt door de leeftijd, de looptijd en de premie. Een gemiddelde begrafenis, kost ongeveer €8000. Een crematie is over het algemeen goedkoper, dan een begrafenis.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.