Beleggen in zakelijk vastgoed, waarop letten?

Beleggen in zakelijk vastgoed zien veel ondernemers als een goede investering. Echter, waar je op de particuliere markt vrijwel geen zorgen hebt of je je woning wel verhuurd krijgt, ligt dat met commercieel vastgoed anders. Zeker als de economie in elkaar stort, kan het zomaar zijn dat je pand een lange periode leegstaat. Het is dus zaak om, wanneer je in zakelijk vastgoed wilt gaan beleggen, je goed voor te bereiden en bij een aantal belangrijke aandachtspunten stil te staan.

Begin met kleine stapjes

De reden waarom het slim is om niet gelijk meerdere bedrijfspanden te kopen, is omdat je niet weet of je ze allemaal verhuurd krijgt. Bovendien heb je nog geen ervaring opgedaan met de onderhoudskosten en het beheer van de panden. Na enkele jaren heb je hier wel zicht op en is het gemakkelijker om financieel goed onderbouwde beslissingen te nemen als het om de aankoop van nieuwe panden gaat.

Zorg voor meerdere huurders

Zeker wanneer je je eerste bedrijfspand hebt gekocht, is het over het algemeen interessanter en financieel veiliger om je pand aan meerdere huurders te verhuren. Zo kun je bijvoorbeeld je pand in kantoorruimtes op delen, zodat het een bedrijfscentrum wordt. Gaat er een huurder weg, dan zijn financiële gevolgen beperkt. Die gedachte geeft veel meer rust dan wanneer je het pand aan één partij verhuurd, met het risico dat je pand ineens leeg kan staan.

Verplaats je in de huurders

Zeker wanneer je een bedrijfspand tegen een scherpe prijs kunt kopen, is de verleiding groot om snel toe te slaan. Echter, het is verstandig om altijd even uit te zoomen en om te bedenken of als jij een huurder was je het pand dat je in de aanbieding hebt ook zou willen huren.

Met andere woorden: kijk niet alleen of het pand voldoende werkruimte en parkeerplaatsen heeft, maar kijk ook naar zaken zoals de bereikbaarheid van het pand. Zowel met de auto als met het openbaar vervoer.

De staat van het pand

Als investeerder in zakelijk vastgoed heb je ongetwijfeld weinig kaas gegeten van het beoordelen van de staat waarin een pand zich bevindt. Het is daarom aan te raden om altijd een bouwkundig expert in te schakelen om het pand te laten keuren, zodat je achteraf niet voor nare (financiële) verrassingen komt te staan.

Laat naast de keuring van het pand ook een bedrijfstaxatie uitvoeren, zodat je een goed beeld krijgt van de waarde van het pand en een passend bod kunt uitbrengen.

Onderzoek de financiële gevolgen

Bij de koop van een pand heb je niet alleen met de aanschafprijs te maken, maar ook met de inkomsten uit de verhuur. Die inkomsten worden door de overheid belast. Vraag daarom aan je accountant om advies over hoe je het beste kunt omgaan met de inkomsten uit je bedrijfspand.

Investeer in een bedrijfsmakelaar

Omdat een investering in zakelijk vastgoed grote financiële risico’s met zich mee kan brengen, is het goed om gebruik te maken van de kennis van specialisten die dag in dag uit met zakelijk vastgoed bezig zijn.

Zo kan een bedrijfsmakelaar je helpen bij het vinden van een geschikt pand en ervoor zorgen dat je geen belangrijke aandachtspunten over het hoofd ziet. Kortom, zie het inschakelen van een bedrijfsmakelaar als een investering om de kans op een goed rendement op je investering te vergroten.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.